Een feestelijke start: het Chinese nieuwjaar, het jaar van het konijn

Na de viering van het Gregoriaanse Nieuwjaar op 1 januari 2023, vieren we binnenkort het Lunar Nieuwjaar, of Chinees Nieuwjaar, op 22 januari 2023. Het komende jaar staat ook bekend als het Jaar van het Konijn. Het Chinese Nieuwjaar kent veel verschillende tradities en rituelen die van generatie op generatie worden doorgegeven. Gewoonlijk wordt het grootste lantaarnfestival gehouden op de vijftiende dag van de eerste maanmaand, wat de oorsprong is van onze lantaarnfestivals hier in Europa.

Een nieuwe start

Een van de belangrijkste tradities tijdens Chinees Nieuwjaar is het schoonmaken van het huis. Dit wordt gedaan om het oude jaar uit te wissen en het nieuwe jaar met een frisse start te beginnen. Er worden ook speciale offers gebracht aan de goden om geluk en voorspoed te vragen voor het nieuwe jaar. Er worden ook verschillende symbolen in huis geplaatst, zoals rode lantaarns en knallend vuurwerk, om boze geesten te verjagen en het huis te beschermen.

Het jaar van het konijn

Het jaar van het konijn is een jaar in de Chinese astrologie, waarbij elk jaar wordt geassocieerd met een dier uit de Chinese dierenriem. Het jaar van het konijn wordt gekenmerkt door vredelievendheid en diplomatie en wordt gezien als een tijd van harmonie en vrede. Mensen die geboren zijn in het jaar van het konijn worden gezien als vriendelijk, vredelievend en wijs.

Een land van tradities en gewoonten

China heeft ongelooflijk mooie tradities en gebruiken. Een andere belangrijke traditie is dat er tijdens het Chinese Nieuwjaar veel cadeaus worden uitgewisseld tussen familie, vrienden en andere dierbaren. De geschenken komen meestal in de vorm van geld, eten of andere symbolen van rijkdom en voorspoed. Er worden ook speciale maaltijden bereid tijdens het Chinese Nieuwjaar, zoals dumplings en Nieuwjaarskoekjes, die vol zitten met symbolen van geluk en voorspoed.

Feestelijk, kleurrijk en mooi

Een ander belangrijk onderdeel van het Chinese Nieuwjaar is het Chinese lichtjesfestival, ook wel bekend als het lampionnenfestival. Dit wordt gevierd op de 15e dag van de eerste maand van de Chinese kalender, en het markeert het einde van het Chinese Nieuwjaar. Tijdens het Chinese lichtfestival worden talloze lantaarns opgehangen en in de straten gehangen en komen de mooiste creaties voorbij. Het China Light Festival is een prachtig moment om samen te komen met familie en vrienden en te genieten van de schoonheid van verlichtingskunst.

De meeste van onze lantaarnmakers komen uit de Zigong regio in de provincie Sichuan. Het Sichuan Zigong lantaarnfestival, een immaterieel cultureel erfgoed in China, begon tijdens de Tang-dynastie (618 tot 907 na Chr.) en werd populair tijdens de Ming-dynastie (1368 tot 1644). Tegenwoordig is dit lantaarnfestival een van de grootste en populairste festivals ter wereld.

China Light Festival, samen met al onze ambachtslieden en collega's over de hele wereld, wensen iedereen een prachtig en gelukkig Nieuwjaar, met veel voorspoed en geluk. Gebruik de nieuwjaarstijd om te genieten van de verschillende tradities en rituelen.