Bewustmaking over natuurbescherming met lantaarns

Globalisering, industrialisering en een explosief groeiende wereldbevolking zetten zowel het milieu als het dierenrijk onder zware druk. Maar omdat we in onze gemoderniseerde samenleving leven, zijn de gevolgen voor velen van ons onzichtbaar of onduidelijk, omdat veel buiten ons leven gebeurt. Het China Light Festival kan deze belangrijke zaken naar de voorgrond brengen, door kunst en licht te gebruiken om de aandacht te vestigen op onze impact op de planeet.

Onzichtbare problemen

Het wordt steeds duidelijker dat onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, onze afvalproducerende samenleving en onze voortdurende expansie hun tol eisen op onze wereld. Klimaatverandering beïnvloedt seizoenen over de hele wereld, de oceanen zijn bezaaid met immense hoeveelheden plastic en de vernietiging van habitats heeft veel soorten op de rand van uitsterven gebracht. Maar voor de meesten van ons zijn de effecten hiervan moeilijk waar te nemen, of we nu in Rotterdam, New York of Beijing wonen. Over het algemeen zien we ijsberen niet worstelen om te overleven in hun veranderende omgeving. De meesten van ons hoeven niet door riffen van plastic te navigeren. Maar of we deze problemen nu zien of niet - ze zijn er.

Verlicht Soorten Festival

Het China Light Festival vindt het belangrijk om de aandacht te vestigen op onze impact op de planeet en haar vele soorten. Om een probleem aan te pakken, moet je je er eerst bewust van zijn, en niets maakt mensen bewuster dan indrukwekkende beelden. Een uitstekend voorbeeld van hoe kunst en licht een belangrijke kwestie onder de aandacht kunnen brengen, was het festival Illuminated Species (Espèces en Voie d'Illumination) in de Jardin des Plantes in Parijs, tijdens de winter van 2018-2019. Op dit parkfestival in de hoofdstad van Frankrijk waren verlichte kunstwerken te zien van verschillende dieren, zowel bedreigde als uitgestorven soorten. Zo waren er lantaarns in de vorm van een panda en een tijger, maar bezoekers konden zich ook vergapen aan de dinosaurustentoonstelling.

Kunst en licht om een verhaal te vertellen

Het evenement bewees eens te meer dat een Aziatische lantaarn meer kan dan alleen bezoekers verblinden met verlichte drakenlantaarns. Het doel van het lichtfestival is niet alleen om toeschouwers te laten genieten van de ingewikkelde kunst van het lantaarns maken, of van het prachtige geheel dat deze lantaarns samen vormen. Het liet zien dat de krachtige combinatie van kunst en licht ook gebruikt kan worden om intrigerende verhalen te vertellen en onderwerpen aan te snijden die ons allemaal aangaan.