Oost ontmoet west: de kloof overbruggen tussen twee verschillende culturen

Zowel in afstand als in cultuur is er van oudsher een grote kloof tussen de culturen van het Westen en het Verre Oosten. Naarmate de globalisering onze planeet kleiner en kleiner maakt, lijkt de fysieke afstand ook kleiner te worden, maar de culturele verschillen blijven bestaan. Het China Light festival laat echter zien dat zelfs de culturele kloof overbrugd kan worden, door Oosterse cultuuruitingen te gebruiken om Westerse verhalen te vertellen.

Aangezien de culturen van Europa en die van het Verre Oosten zich ver van elkaar hebben ontwikkeld, zijn hun culturele uitingen in de loop van duizenden jaren enorm verschillend geworden. In vergelijking met de tijd die ze hebben gehad om zich te ontwikkelen, is de tijd dat deze culturen met elkaar in contact zijn geweest relatief kort. In de afgelopen eeuwen heeft technologische vooruitgang echter de afstand tussen culturen die voorheen buiten elkaars bereik lagen, verkleind. Hoewel er al sinds de Oudheid handel wordt gedreven tussen het Oosten en het Westen, is de tijd die reizigers nodig hadden om te reizen tussen bijvoorbeeld Parijs en Beijing pas sinds kort een kwestie van uren, in plaats van weken of zelfs maanden.

Vriendschapsbanden

Nu deze verre culturen bij wijze van spreken voor elkaar om de hoek liggen, worden we vaker herinnerd aan de afstand in termen van cultuur, die meer tijd nodig heeft om in te halen. Gelukkig is deze afstand niet onmogelijk te overbruggen en het toenemende contact en reizen tussen Oost en West resulteert steeds meer in vriendschapsbanden en uitingen van wederzijdse interesse. Deze groeiende band gaat veel verder dan de louter commerciële sfeer en de terugkerende evenementen die door China Light worden georganiseerd zijn een uitstekend voorbeeld van deze omarming van culturen.

Magische lichtwerelden 2020 Halle

Eén zo'n evenement, de Magic Light Worlds 2020 in de Zoo Halle in Duitsland eerder dit jaar, maakte maar al te duidelijk dat deze twee culturen meer compatibel zijn dan je zou denken. In plaats van Chinese en andere Aziatische mythologie en symboliek te gebruiken, werden scènes en figuren uit westerse legendes gebruikt. Aziatische lantaarnkunst werd ingezet om westerse verhalen tot leven te laten komen. Voorbeelden waren oude legendes zoals de Ronde Tafel van Koning Arthur en draken in Europese stijl, maar ook modernere afbeeldingen zoals de vogelverschrikker uit de Tovenaar van Oz. Bezoekers werden verblind door een eenhoorn met lantaarn en gefascineerd door Roodkapje die oog in oog stond met de Wolf.

Onze culturen mogen dan ver uit elkaar zijn ontstaan en we zijn elkaar nog steeds aan het leren kennen. Maar door de magie van licht en kunst kunnen de oosterse en westerse cultuur samensmelten. Door onze verhalen en culturen samen te laten smelten in dergelijke producties en evenementen, komen we dichter bij een toekomst waarin we niet langer vreemden zijn, maar goede vrienden.