Museum national d' histoire naturelle en China Light: het verhaal van een briljante samenwerking

De evenementen van China Light staan altijd garant voor een adembenemend spektakel dat bezoekers zich nog lang zullen herinneren. Dit is zeker het geval voor het evenement L'évolution en voie d'illumination in het Museum National d' Histoire Naturelle. De samenwerking tussen China Light en het museum kan een doorslaand succes genoemd worden.

Ongeveer vier jaar geleden was organisator Michel Saint Jalme (directeur dierentuin van het Museum national d'Histoire naturelle) in Montreal en tijdens de kerstperiode was er een prachtig evenement met Chinese lantaarns. Tijdens deze magische avond was hij diep onder de indruk. Toen het museum een jaar later door China Light werd benaderd om een festival te organiseren, hoefden ze geen twee keer na te denken: "We bespraken het voorstel met de directeur van de dierentuin en de voorzitter van het museum. De voorzitter van het museum was enthousiast en besloot dat als zo'n evenement gehouden zou worden, het in de Jardin des Plantes zou zijn."

Geweldige samenwerking

De samenwerking tussen het museum en China Light was er een om nooit te vergeten: "Wat we leuk vonden aan China Light was dat ze echt reageerden op onze behoeften en dat we uiteindelijk een festival hadden dat de waarden van zowel China Light als ons museum prachtig vertaalde naar het publiek." De uniekheid en creativiteit waarmee China Light het project benaderde was ook bewonderenswaardig. Er was een idee om een verhaal te vertellen via een route in lichtstructuren, waarin de Chinese traditie prachtig zichtbaar was. Tegelijkertijd was het perfect afgestemd op de behoeften van het museum en zijn bezoekers.

De uitdagingen

Het bleek nog een uitdaging om de wensen van beide partijen van tevoren bij elkaar te brengen. Gelukkig verliep dit soepeler dan verwacht: "De uitdaging in het eerste jaar was om elkaar te begrijpen, maar dat ging vrij gemakkelijk omdat onze contactpersonen Chinese professionals waren die al enkele jaren in Europa woonden en dus onze culturen kenden en ook dezelfde taal spraken. We waren het vrij snel eens over de installaties, in de wetenschap dat als we het over biodiversiteit, dieren en planten hebben, we het over dezelfde dingen hebben, ongeacht de taal en ongeacht de cultuur."

In het begin wist Museum National d' Histoire Naturelle niet echt wat de mogelijkheden waren en hoe groot ze waren. Maar toen liet China Light hen zien wat ze konden maken van de modellen en het resultaat was werkelijk schitterend en precies in lijn met de verwachtingen. De derde editie van de Illuminations was opnieuw een groot succes. Niet alleen een drukbezocht en feestelijk succes, maar ook een succes voor de verspreiding van wetenschappelijke kennis en cultuur.