Chinees nieuwjaar en lantaarnfestival tradities

Als de grootste producent van Chinese lantaarns in Europa is China Light Festival B.V. trots op het delen van onze culturele traditie die bijna 2000 jaar teruggaat tot de Oostelijke Han-dynastie.

Er zijn talloze legendes en mythes rond het Lantaarnfestival die de eeuwen hebben overleefd, wat een bewijs is van zowel China's rijke mondelinge tradities als de historisch mysterieuze oorsprong van het festival.

Leiders in de geschiedenis van China hebben ook een belangrijke rol gespeeld bij het beïnvloeden en in stand houden van de lantaarntradities.

Tijdens de Ming Dynastie (1368 AD - 1644 AD), introduceerde Keizer Zhu Yuanzhang de drijvende lantaarns en liet burgers er duizenden plaatsen in de Qinhuai rivier.
Er is zelfs een legende over de oorsprong van het Lantaarn Festival die ging over een Jade Keizer (You Di) die een dorp beschuldigde van het doden van zijn gans en van plan was om het dorp plat te branden als straf voor hun misdaad. Maar een geest kwam tussenbeide en vertelde de dorpelingen om lantaarns aan te steken in de hele stad op de dag dat de keizer van plan was om hun dorp in brand te steken. Toen de keizer arriveerde, leek het door de lantaarns alsof het dorp al door vuur was verteerd en dus liet hij het ongedeerd. Het dorp bleef gespaard en om hun dankbaarheid aan de geest te tonen, vierden de dorpelingen elk jaar feest door hun huizen met lantaarns te versieren.

Wat maakt een lantaarn?

Hoewel de meest herkenbare lantaarn de verlichte bol is, werden ambachtslieden steeds ambitieuzer met hun ontwerpen en ontwikkelden al snel complexe vormen en kolossale afmetingen.

De hoofdstructuur van een lantaarn is meestal gemaakt van bamboe, houtrotan of draad, terwijl de lampenkappen gemaakt zijn van zijde of papier en meestal rood zijn met decoratieve gouden ontwerpen die warmte, geluk en voorspoed symboliseren. Een veelvoorkomende festivalactiviteit is het oplossen van raadsels die in de lantaarns verborgen zijn. Als je ze goed beantwoordt, krijg je een klein cadeautje!

Voedsel & lantaarnfestivals

Er zijn veel activiteiten die worden geassocieerd met het Lantaarnfestival, maar geen feest is compleet zonder eten.

Maak kennis met de yuanxiao, een heerlijke rijstbal gevuld met noten of vruchten die van oudsher in Noord-China te vinden is. De ronde vorm en de schaaltjes waarin ze worden geserveerd symboliseren saamhorigheid. Deze smakelijke traktaties komen ook voor in Zuid-China, maar worden tangyuan genoemd en worden in een platte cirkel gevormd voordat ze om een vulling worden gewikkeld die zowel zoet als hartig kan zijn. Terwijl yuanxiao alleen zoete vullingen gebruiken zoals rode bonen- of jujube pasta, kan de tangyuan gevuld worden met gehakt of groenten.

Of je ze nu gebakken, gestoomd of gedrenkt in heerlijke siroop lekker vindt, deze heerlijke festivallekkernijen zijn een belangrijk onderdeel van elk lantaarnfestival.

Terwijl je de prachtige lantaarns bewondert of van een smakelijke rijstbal geniet, kunnen festivalgangers veel spannende spektakels verwachten, zoals leeuwen- en drakendansen, optochten bestaande uit duizenden zangers of artiesten, en zelfs vuurwerk.

Het is een feest dat zich vaak uitstrekt van zonsondergang tot in de vroege uurtjes van de ochtend en hoewel China Light Festivals niet alle aspecten van deze evenementen kan vastleggen, streven we er toch naar om de cultuur en kunstzinnigheid die ze inspireren te helpen delen.

We hopen dat jullie er wat van opgestoken hebben en wensen jullie allemaal een stralend en gezond jaar toe!