China Light: bijdrage aan het verminderen van oceaanvervuiling

Zowel het verleden als het heden bewijzen dat lantaarns een belangrijke rol kunnen spelen in de communicatie. In het oude China werden hemellantaarns soms gebruikt om berichten over te brengen naar vijandelijke legers om versterkingen op te roepen. Hoewel China Light vrede en harmonie voorstaat, is de communicatieve functie van lantaarns vandaag de dag nog steeds zeer relevant.

Kongming en de militaire lantaarn

Zhuge Liang, ook bekend als Kongming, was een Chinees politicus en militair bevelhebber die leefde in de tweede en derde eeuw na Christus, tijdens de periode van de Drie Koninkrijken. Er wordt gezegd dat hij de uitvinder was van de hemellantaarn, maar terwijl wij deze lantaarns kennen als symbolen van hoop en viering, had Kongming ze bedoeld voor militaire doeleinden. Toen hij en zijn leger in de val zaten bij Pingyang door zijn aartsvijand, de bevelhebber Sima Yi, gebruikte Kongming hemellantaarns om versterkingen op te roepen. De vijand kon niet voorkomen dat de berichten Kongming's bondgenoten bereikten en zijn leger werd uiteindelijk afgelost. Chinese hemellantaarns staan om deze reden nog steeds bekend als Kongming lantaarns.

Lantaarns op festivals en ceremonies

Na verloop van tijd werden hemellantaarns steeds populairder onder burgers en werden ze gebruikt tijdens festivals en religieuze ceremonies, vaak in combinatie met vuurwerk. Bij het Mid-Autumn Festival en het Lentelantaarnfestival worden bijvoorbeeld beide hemellantaarns gebruikt. De hemellantaarn begon ook een rol te spelen bij boeddhistische ceremonies. Zij geloofden dat de lantaarns hun problemen zouden wegdragen en geluk en voorspoed zouden brengen. Hoe hoger de lantaarn klimt, hoe meer geluk en rijkdom hij brengt.

Lantaarns als communicatiemiddel

China Light is teruggekeerd naar de oorspronkelijke functie van de lantaarn: communicatie. Hoewel hemellantaarns tegenwoordig in sommige landen verboden zijn, kunnen ook andere soorten lantaarns worden gebruikt om een boodschap over te brengen. En dat is onderdeel van de missie van China Light: de communicatie tussen mensen bevorderen. Op haar festivals gebruikt China Light lantaarns om een verhaal te vertellen, meestal om mensen bewust te maken van de bescherming van de natuur, bijvoorbeeld zoals in de Jungle Book Edition in de Antwerpse ZOO in 2018. Een manier om verhalen over te brengen is door middel van interactieve installaties. Het festival had een mooi voorbeeld: een wensboom, die bedekt was met vlinderlantaarns. De vlinders lichtten op door op knoppen onder de boom te drukken.

Lantaarns in de communicatie van China Light

De feestelijke en kleurrijke lantaarns zijn een visueel communicatiemiddel, precies zoals Kongming ze oorspronkelijk bedoeld heeft. Onze communicatie wordt echter altijd aangepast aan de beeldtaal van ons lokale publiek, zoals te zien was bij de Ocean Edition in de Jardin des Plantes in Parijs, waar met Chinese lantaarns dieren die op het punt van uitsterven stonden of al waren uitgestorven nieuw leven werd ingeblazen. De resultaten spreken voor zich: de Jardin des Plantes editie werd in slechts twee maanden door maar liefst 370.000 bezoekers bezocht en werd door de Parijse media geprezen als "een magische en betoverende installatie", "ongewoon en feestelijk" en "een buitengewone reis". Een ander goed voorbeeld is de Magic Lights Worlds Edition in Halle, Duitsland, waar westerse sprookjes werkelijkheid werden, verbeeld met Aziatische lantaarnkunst. Het evenement, dat plaatsvond in de dierentuin van Halle, bezorgde de dierentuin zelfs de succesvolste maand sinds de oprichting in 1901.